70 27 45 71

Man-tors: 8.30 - 15.00
Fredag: 8.30 - 14.30

Indkøbskurv0,00
Navigation

Hvordan beskæres roser?

Trin for trin - sådan beskærer du dine roser. Beskæring af roser giver dig en fantastisk mulighed for at forme dine rosers vækst og sundhed. Mange finder det lettere skræmmende at kaste sig ud i beskæring af roser, da det for nybegyndere kan virke komplekst og uoverskueligt.

I denne artikel:
  1. Tidspunkt for beskæring af roser
  2. Beskæringsmetoder
  3. 1) Hård beskæring af roserne
  4. 2) Moderat beskæring af roserne
  5. 3) Let beskæring af roserne
  6. Trin for trin - beskæring af roser 

Det kræver da både tid og øvelse at blive god til at beskære roser, men selvom man laver fejl dør rosen ikke nødvendigvis, da det er meget svært at dræbe en rose ved dårlig beskæring. Selvom eksperterne er uenige om hvordan og hvornår man skal beskære roser, er de generelt enige om at nybegyndere ikke skal holde sig tilbage, da det er bedre at gøre en indsats og forsøge at beskære roserne, end at lade dem vokse hæmningsløst. Beskæring er godt for planten, da det bevarer rosens sundhed, former planten og fremmer ny vækst og blomstring.

Tidspunkt for beskæring af roser

Det kan være svært at give et præcist tidspunkt for hvornår det er bedst at beskære roser, da det både afhænger af vejret og rosens art. Det er derfor en fordel at vide hvilken planteart man har med at gøre. Nogle gør brug af en tommelfingerregel der siger, at når Forsythiaen blomstre er det på tide at finde saksen frem. Det er dog som udgangspunkt en god ide at sikre sig, at foråret er på trapperne da nye skud kan blive ødelagt af nattefrost. 

Beskæringsmetoder

Her er kort opridset forskellen på de tre mest omtalte beskæringsmetoder. Kort fortalt adskiller metoderne sig fra hinanden alt efter hvor langt ned roserne beskæres. 

1) Hård beskæring af roserne

Rosens stilke skæres kraftigt ned til 12-15 cm. Denne metode anvendes sjældent bortset fra ved ny-plantede rosenbuske, Hybrid te roser der bruges til udstilling, og for at forynge forsømte og svage roser. Metoden opbygger et stærkt rodnet og stimulerer planten til at producere nye, stærke stilke.

2) Moderat beskæring af roserne

Rosens stilke skæres ned til omkring halvdelen af deres egen højde. Dette er den metode der generelt anbefales til Tehybridroser og Floribundaroser. 

3) Let beskæring af roserne

Rosens stilke skæres ned til mindre end to tredjedele af deres længde. Denne metode anbefales generelt ikke, da den kan resultere i en høj og ranglet busk. Dog kan meget kraftige roser have gavn af metoden.  

Beskæring af roser

Trin for trin - beskæring af roser 

Her ses nogle overordnede tips til hvordan du kan gribe beskæringen af dine roser an:

1) Start med at beslutte hvilken type beskæring du vil foretage; hård, moderat eller let.

2) Se på hele planten, men start beskæringen fra bunden af planten.

3) Sørg for at bruge rene og skarpe redskaber så snittet bliver rent og præcist. Det må ikke flosse.

4) Snit ca. 6 mm. over en knop der vender udad (væk fra plantens midte). Snittet bør foretages let skråt i en vinkel på ca. 45 grader. Snittet bør hælde væk fra knoppen.  

5) Sørg for at fjerne alle døde, visne og syge grene. Når du beskærer skal du sikre at planten ikke bliver for tæt, så det midterste af planten kan få maksimalt lys og luftcirkulation. Det kan derfor være nødvendigt at tynde ud. Her kan du med fordel fjerne de ældste grene helt. Det er vigtigt at beskære indtil det inderste i grenen (marven) er hvid (svagt gul). En mørk, brun eller misfarvet marv er tegn på sygdom i grenen. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at beskære grenen under jordens overflade. Hvis der vokser helt små og tynde skud frem fra plantens basis fjernes disse, da de alligevel ikke kan blive til noget og er spild af plantens energi. 

Det kan være en fordel at føre dagbog over dine roser. På den måde kan du notere hvornår du sidst har beskæret dem og hvilken metode du anvendte. Hvis roserne blomstre som ønsket og fremstår smukke og sunde, er det tegn på at den anvendte metode har været gavnlig. Står roserne derimod ikke som forventet, har du nu mulighed for at tage et kig i dagbogen og ændre tidspunkt eller metode for beskæring næste gang. Med en dagbog får du mulighed for at eksperimenterer, men bevarer overblikket.

Hold dig ikke tilbage, men prøv dig frem og se hvordan du selv kan hjælpe dine roser på vej. Når først beskæringen er gjort korrekt, vil planten årligt belønne dig med underskønne roser. Læs mere om de mange forskellige typer roser på Wikipedia.

Held og lykke med beskæring af dine roser!

Relaterede artikler

Urtehave. Sådan anlægger du en have med urter

Rosenhave - en flot have med roser

Køkkenhave for begyndere. Planlæg køkkenhaven

Køb rosenjord i bigbag