70 27 45 71

Man-tors: 8.30 - 15.00
Fredag: 8.30 - 14.30

Indkøbskurv0,00
Navigation

Hæk i haven

Det er vigtigt at vælge den rigtige hæk, for du skal se på den de næste mange år. Derfor giver vi her tips til hvordan du vælger den helt rette hæk til din have.

I denne artikel:
  1. Hvor høj skal hækken være?
  2. Hvor bred skal hækken være?
  3. Hvor lang tid må der gå inden hækken er vokset op?
  4. Foretrækker du klippede, eller fritvoksende hække?
  5. Hvilken hæk skal  du så ende med at vælge?

Det er ikke bare sådan lige at etablere en ny have, der er mange ting der skal tages stilling til. Blandt andet skal du beslutte hvilken hæk du vil have i haven. Hvis du mangler inspiration, er det altid en god idé at lure over til naboen, det kan samtidig give dig en idé om, hvilken hæk der lever godt i nabolaget. Hvis din nye hæk i haven, går op til naboens have, er det vigtigt at der er enighed omkring valg af hækken, så derfor er det vigtigt at I planlægge den nye hæk sammen og at du ikke ene mand sætte sig stålfast på noget, men i stedet taler åbent med naboen, så I kan nå til enighed herom. Typisk enes man om en hæk, som vokser hurtigt, da det hurtigere skaber skellet mellem de to haver igen. Hvis dette er ønsket, kan valget være enten en ligusterhæk, eller en bøgehæk.

Hvor høj skal hækken være?

Da højden på hækken er meget afgørende, skal du som noget af det første beslutte hvor høj din hæk skal være. Der er flere ting som spiller ind i den beslutning, som f.eks. om hækken skal dække for al mulighed for at kigge ind udefra, vil man bevare noget af udsigten, eller forskellige andre faktorer. Derfor er det vigtigt at have en klar idé om, hvad formålet med hækken er.

Hvor bred skal hækken være?

Lige så mange forskellige haver der er, lige så mange forskellige størrelser er der på haver, derfor skal man vurdere hvor meget plads af haven man har lyst til at bruge på hækken. Hvis du har en lille have, kan du med fordel overveje et plankeværk, frem for en hæk, da det ikke vil tage så meget af pladsen. Samtidig kommer bredden af hækken også meget an på højden, en høj hæk skal også have en vis bredde for at hækken syner harmonisk. Med fritvoksende hække skal man derfor gøre sig helt klart hvor bredde de ender med at være, da denne art af hæk, ikke egner sig som klippet hæk. 

Hvor lang tid må der gå inden hækken er vokset op?

Hvis dit primære formål med at plante en hæk i haven, er at få læ og mere privatliv, skal du, inden du vælger art, spørge dig selv hvor lang tid du vil vente på, at hækken vokser sig høj, da der er utrolig stor variation i hvor hurtigt de forskellige arter og sorter vokser, også selvom de har de helt optimale forhold at vokse under. Hvis du starter med at plante en almindelig barrodet hækplante, som måler ca. 20-30 cm. i højden, vil en takshæk være omkring 8-10 år om at nå en højde på 1,80 m. og det er den første meter som tager hovedparten af tiden. Hvis du ikke er interesseret i at vente på at den vokser sig høj. kan du med fordel anskaffe dig en “færdighæk”, som har en starthøjde på 1,50-1,80 m når du planter den. 

Foretrækker du klippede, eller fritvoksende hække?

For at få et naturligt udtryk i din have, fremfor hvad klippede hække giver, kan du vælge en fritvoksende hæk. Lige meget hvad du vælger, slipper du dog ikke for vedligehold af din hæk. Selvom du vælger en klippet hæk, skal den under alle omstændigheder klippes 1-2 gange årligt og alt afhængig af, hvor dygtig du er til at klippe hækken tæt, kræver de fleste hække at de bliver skåret ind/tilbage efter 10-20 år, alt efter hvornår hækken kommer til at fylde mere en påtænkt. Hovedparten af alle fritvoksende hække, skal efter en årerække forynges, det gør du ved at fjerne gamle grene, for at give plads til nye grene. Samtidig, hvis du vælger en art som giver en større hæk, end du havde i tankerne, kan du risikere at komme til at gå og klippe på en hæk, som slet ikke egner sig som klippehæk, derfor er det vigtigt, hvis du vælger en fritvoksende hæk, at du vælger en art som passer til den plads der er til hækken i haven. 

Hvis du har dyr eller børn, som har fri tilgang til hækken, skal du tage i betragning at nogle former for hække kan være giftige. Derfor skal du tage med i dine overvejelser, om hækken sætter giftige bær, som kan være fristende for de små størrelser. F.eks. sætter laurbærkirsebær, giftige sorte bær. Dog kan fugle sagtens spise bær som ellers er giftige for mennekser, samt dyr. Hvis du vælger en klippet hæk i haven, vil der være meget lidt bær at finde, da de sjældent sætter mange bær.

Hvilken hæk skal  du så ende med at vælge?

Når du ved hjælp de ovenstående spørgsmål, har gjort dig klart, hvad det er du har af ønsker og krav til din nye hæk i haven, er det tid til at vælge hvilken art og sort du vil plante. Der er f.eks. arter som passer bedre til steder med meget vind, til sandjord og lignende. Du kan altid med fordel tage udgangspunkt i, hvad andre i området har plantet, hvis du finder nogle af dem tiltalende. Hvis du ikke kan beslutte dig for blot en enkelt art, kan du samtidig glæde fuglene i din have, ved ikke at plante den samme hæk i hele haven, men plante flere forskellige, da det giver fuglene varierede bær i haven, som de kan nyde godt af. Når du så har valgt den endelige art, er der gerne flere sorter at vælge imellem, hvilket kan give en variation i højde, bær, farve og robusthed, derfor er det altid en god idé at søge viden og sætte sig ind i de forskellige arter og sorter, inden det endelige valg tages. Hvis du vælger en stedsegrøn hæk, vil den give dig læ året rundt. Den dækker godt for en eventuel grim udsigt og giver dig samtidig mulighed for at færdes i din have ugeneret.