70 27 45 71

Man-tors: 8.30 - 15.00
Fredag: 8.30 - 14.30

Indkøbskurv0,00
Navigation

Køkkenhave for begyndere

I denne artikel:
  1. Køkkenhave for begyndere - det grundlæggende
  2. Hvor stor skal din køkkenhave være?
  3. Hvilke planter skal jeg bruge til køkkenhaven

Trin-for trin -  lav din egen køkkenhave. Er du begynder indenfor køkkenhave-arbejde og skal du til at anlægge din egen køkkenhave, får du her en artikel om grundlæggende køkkenhave-planlægning: Placering af køkkenhaven, størrelse, valg af grøntsager og andre tips og tricks til havearbejde.

Husk altid: Det er bedre at være glad for en lille køkkenhave, end at være frustreret over en stor:-)

Køkkenhave for begyndere - det grundlæggende

Ting der er værd at tage stilling til, hvis du vil være en køkkenhave-ninja:

1) Har du nok sol? Grøntsager elsker solen - og de har brug for mindst 6 timers fuld sol hver dag og gerne helt op til 8 timers sol om dagen.

2) Placering af din køkkenhave betyder alt. Undgå at plante for tæt på træer og buske, der kan stjæle både næringsstoffer fra- og skygge på din køkkenhave. En køkkenhave rimelig tæt på huset er desuden med til at afskrække vilde dyr fra mæske sig i din køkkenhave-høst.

3) Kend din jord. Det meste jord kan beriges med gødning og være glimrende til plantning, men noget jord har brug for mere hjælp. Grøntsager trives bedst god, leret og veldrænet jord. Spørg evt. din lokale planteskole om et testkit til din jord, så du kan vurdere din jordtype. For det optimale resultat anbefaler vi specialblandet køkkenhavemuld

4) Beslut om du ønsker en køkkenhave i jordhøjde eller et højbed. Hvis du har dårlig jord (eller dårlig ryg) kan der være mange fordele i at anlægge et højbed. Læs mere om højbed og hvordan du selv kan anlægge ét i artiklen: Lav dit eget højbed.

5) Grøntsager er tørstige og har brug for massevis af vand. Mindst 2,5 cm vand om ugen.

6) Tjek din frostdatoer hos DMI. Find første og sidste frostdato hvor du bor og vær opmærksom på eventuelle lokale forhold.

7) Du får brug for nogle grundlæggende haveredskaber i din køkkenhave. De væsentlige er: En spade, plantegaffel, haveslange, hakkejern, lugeklo og en trillebør (eller spand) til at flytte rundt på barkflis eller jord. Det kan godt betale sig af betale lidt ekstra for haveredskaber i en ordentlig kvalitet.

Planlæg køkkenhavenHvor stor skal din køkkenhave være?

En god størrelse køkkenhave for begyndere er omkring 10 x 16 meter, med planter der er nemme at dyrke. En sådan størrelse køkkenhave kan - hvis den er plantet til med nedenstående forslag - brødføde en familie på fire i en sommer, med lidt ekstra tilovers til fryseren.

Lav din køkkenhave 11 rækker bred, med hver række 10 meter lang. Rækkerne skal køre nord og syd for at få fuld udbytte af solens stråler. Grøntsager der kan give mere end én høst pr. sæson er bønner, rødbeder, gulerødder, kål, kålrabi, salat, radiser, spinat og roer.

Køkkenhave for begyndereHvilke planter skal jeg bruge til køkkenhaven

Grøntsagerne og urterne foreslået herunder er almindelige planter, der typisk vokser fint overalt. Det kan dog være en god ide at forhøre dit lokale havecenter om hvilke planter der vokser bedst i dit område.

1) Kartofler

Grundlaget i enhver god køkkenhave og ganske nemme at holde i live.


2) Purløg

Purløg breder sig nemt i køkkenhaven og giver hurtigt et flot udbytte.


Planlæg din køkkenhave3) Rosmarin / Timian

Kan stå i mere end en sæson og en gode at tørre og gemmes som supplement til andre krydderier. Læs mere under urtehave.


4) Rødbeder

Kan både bages i ovnen og snittes fint på mandolinjern og bruges i dine salater.


5) Salat

Når sommeren er på sit højeste, gror nye salatplanter frem i køkkenhaven i løbet af små 6 uger.


6) Ærter

En nem og lækker sommersnack med mange anvendelsesmuligheder.


7) Gulerødder

Har masser af smag og klarer sig godt som snacks eller i din salatblanding.


8) Persille

Uundværlig i persillesovs til fisk eller stegt flæsk.


9) Radiser

Indbegrebet af sommer og sol i Danmark og noget af det først man kan plante om foråret.

Hvis denne køkkenhave er for stor til dit behov, behøver du ikke at plante alle 11 rækker, men nøjes med 8-9 rækker. Alternativt kan du også gøre rækkerne 1-2 meter kortere. Se evt. mere information om køkkenhaven her. God fornøjelse med din køkkenhave!

Relaterede artikler

Urtehave. Sådan anlægger du en have med urter

Rosenhave - en flot have med roser

Højbed. Lav dit eget højbed