70 27 45 71

Man-tors: 8.30 - 15.00
Fredag: 8.30 - 14.30

Indkøbskurv0,00
Navigation

Økologisk køkkenhave

Tips og tricks til den økologiske køkkenhave. Kom godt i gang med dine egne økologiske urter og grøntsager i køkkenhaven

I denne artikel:
  1. Baggrund for køkkenhaven
  2. Økologisk køkkenhave - anlæggelse
  3. Økologisk dyrkning - sjovt og lærerigt

Baggrund for køkkenhaven

Mennesket har egenlig dyrket økologiske afgrøder i tusindvis af år For at kunne føde sig selv og deres husdyr har mennesket næsten altid dyrket deres egne afgrøder, men køkkenhaven, som vi kender den, kom først i den tidlige middelalder. Munke dyrkede deres lægeurter, krydderurter og grøntsager i bede i klostergården.

Sammen med køkkenhaven, havde de ofte også en frugtshave, så munkene var faktisk stort set selvforsynede. Også på slotte og store herregårde var det meget almindeligt med en større park eller have, suppleret med frugt- og køkkenhaver, som forsynede hele gården med friske råvarer.

Efter industrialiseringen og især her de seneste tredive år er det blevet normalt, at vi hele året rundt kan købe alle slags grøntsager - også økologiske. Med velfærdssamfundet mistede køkkenhaven mistede sin værdi som gardering mod mangel på fødevarer. I mange år var køkkenhaven forsvundet fra de danske haver, men her i de senere år har der igen være en stigende interresse i at blive delvist selvforsynede. Det både grundet et ønske om at bruge køkkenhaven som en afstressende fritidsaktivitet, men også forbrugernes voksende interresse i fødevarernes tilblivelse og naturligvis økologisk dyrkning. I din helt egen køkkenhave bestemmer du nemlig suverænt, om du vil bruge sprøjtemidler eller naturligt gødning.

Økologisk køkkenhave - anlæggelse

Økologiske grøntsager i køkkenhaven dyrkes naturligvis helt uden brug af kunstgødning eller sprøjtegifte. Det kan sagtens lade sig gøre med godt udbytte med en økologisk køkkenhave, bare du forstår de naturlige processer, der skal udnyttes, for at få det optimale udbytte af anstrengelserne i køkkenhaven. Du kan f.eks. købe Pindstrup køkkenhavemuld til økologisk dyrkning, eller hvis du anlægger din køkkenhave som højbed, benytte økologisk højbedsmuld

Køkkenhaven bør placeres et sted, hvor der både er læ for vinden samt masser af sol. Jorden skal helst være sund og ikke have alt for mange rødder. Sørg for, at der også er en bænk eller plads til havemøbler i køkkenhaven, så du har et sted at sidde og nyde køkkenhaven. Skellet mellem prydhave og køkkenhave behøver ikke at være fuldstændigt skarpt. Du kan sagtens plante lidt solsikker eller andre blomster i din køkkenhave. Vælg afgrøder efter din smag og den tid, du har til rådighed. Du kan lave dine bede spændende ved at sørge for at de ikke kun er firkantede stykker jord med lige rækker af radiser og ærter, men måske kan være runde elle sættes op i en god arbejdshøjde som højbede. Du kan læse mere om opstart af køkkenhave i vores artikel, køkkenhave for begyndere.
 

Økologisk dyrkning - sjovt og lærerigt

For børn kan det både være sjovt og lærerigt, at hjælpe med alt fra planlægningen til indretningen og vedligeholdesen af køkkenhaven. De gulerødder, som man selv har sået, passet på og trækket op af jorden, smager helt anderledes end dem, man køber i supermarkedet. Og så er de tilmed sunde og fri for giftige sprøjtemidler. Husk bare på at gøre en indsats for at holde dræbersnegle væk. Det kan nemlig tage modet fra enhver at se sine økologiske, hjemmedyrkede grøntsager blive ædt op at snegle. Især de såkaldte dræbersnegle kan være en pestilens, når de plyndrer køkkenhaven og trækker deres slimerede spor hen over salatbladene. Det sikreste er at anlægge køkkenhaven i højbede med en såkaldt sneglekant, som forhindrer sneglene i at komme op i højbedet.

Se vores produkter til økologisk køkkenhave her. God fornøjelse med haven:)