70 27 45 71

Man-tors: 8.30 - 15.00
Fredag: 8.30 - 14.30

Indkøbskurv0,00
Navigation

Rosenhave - lav en flot have med roser

Sådan anlægger du den perfekte rosenhave. Roser er mange menneskers foretrukne haveblomster på grund af deres udseende og skønhed.

I denne artikel:
  1. Placering af rosenhaven
  2. Test din jord
  3. Tilføj næring til roserne
  4. Kultiver rosenjorden
  5. Plantning af roser
  6. Rundt om dine roser
  7. Tilføj næring til din rosenhave

Nogle roser er mere hårdføre end andre, og mange sorter kræver særlig pleje gennem sæsonen for at bevare deres blomstrer, form og generelle sundhed. Anlæggelse af den perfekte rosenhave kræver både forberedelse og løbende pleje. Sådan kommer du i gang med din  rosenhave

Placering af rosenhaven

Vælg en placering til din rosenhave hvor der både er god afdrypning jord og som har mindst seks timers direkte sollys om dagen. Eftermiddagssolen er vigtigst for din rosenhave.

Test din jord

Test din jord for at bestemme dets pH værdi og for at finde ud af om jorden mangler næringsstoffer. Du kan bl.a. bestille en jord test online. For roser, den ideelle pH fra 6,2 til 6,8. Roser kan fint trives i mere basisk jord, op til en pH-værdi på 7,5, selv om mangel på næringsstoffer stiger med pH værdien. Nitrogen tendens til at være dét næringsstof der oftest mangler i jorden, men det er let at tilføje.

Tilføj næring til roserne

Decideret rosenjord er naturligvis ideel at starte med. Anlæg din rosenhave med en jorddybde på ca. 20-30 cm. Du kan desuden føje organisk materiale til toppen af din jord i efteråret, før du planter dine roser. Afklippet græs, fyrrenåle, blade, eller sågar kaffegrums er altsammen ideelt. Gennem resten af efteråret og vinteren vil disse materialer nedbrydes i din jord, tilføje næringsstoffer og forbedre jordbundens dræning. 

Du bør gøde roserne første gang i det tidlige forår - omkring marts/april. Roserne skal så igen gødes i maj/juni - dog senest i midten af juli.

Kultiver rosenjorden

Kultivér området til din rosenhave lige før plantning. En effektiv kultivering gør det lettere for de små roser at bryde af jorden og giver stærkere rødder. Vi anbefaler typisk, at roserne plantes med tre-fem planter per kvadratmeter. Planter du roserne som hæk - bør du have to-tre planter pr. kvadratmeter.

Plantning af roser

Så er det blevet tid til at plante dine roser i haven. Du kan plante rod-roser i slutningen af vinteren eller det tidlige forår, og potteroser i enten foråret eller efteråret.

Rundt om dine roser

Strø gerne f.eks. træfils eller barkflis i 5 - 7 centimeters dybde omkring dine roser og i det omkringliggende rosenbed. Almindelige blade eller ufarvet træflis eller barkflis, hjælper med at spare på vandet i rosenhaven, og regulerer samtidig jordens temperaturen ganske naturligt.

Tilføj næring til din rosenhave

Tilføj kompost til din rosenhave med jævne mellemrum. Det forbedrer væskeophobning og tilføjer samtidigt næringsstoffer. En godt tip er desuden at gøde med rosengødning een gang om året for lerjord, og op til een gang om måneden for sandet jord, da det ikke indeholder så mange næringsstoffer.

Held og lykke med den perfekte rosenhave. 

Læs også mere om: Urtehave / Topdressing / Højbed