70 27 45 71

Man-tors: 8.30 - 15.00
Fredag: 8.30 - 14.30

Indkøbskurv0,00
Navigation

Undgå muldvarpe i haven

De fleste havemennesker kender nok til genen ved muldvarpeskud i haven, i denne artikel vil vi komme med ideer til hvordan du bedst muligt kan undgå muldvarpe i haven.

I denne artikel:
  1. Hvornår er der størst risiko for mange muldvarpe i haven?
  2. Forebygning af nye muldvarpeskud.
  3. Bekæmpelse af muldvarpe i haven. 

Helt grundlæggede, er muldvarpeskud ikke til nogen skade, bortset fra den irritation, over den ødelagte græsplæne, som de fører med sig. Når muldvarpen først har fundet vej ind på din græsplæne, kan den snart fylde din græsplæne med mange små jordbunker. Muldvarpen nøjes ikke blot med at lave ét skud, dyret graver som bekendt gange under jorden, og et eller andet skal den jo gøre med det jord, som den har til overs. Hvis du ikke vil lade muldvarpene dekorere din plæne med jordbunker, kan det blive nødvendig at finde en metode, hvorpå du kan slippe af med de små gravere. Derfor vil vi se på, hvad der er af muligheder for at forebygge og komme muldvarperne til livs og tage ejerskabet over din græsplænen tilbage igen. 

Hvornår er der størst risiko for mange muldvarpe i haven?

Muldvarpe huserer i din have hele året, men om vinteren vil du kunne opleve ekstra stor aktivitet og din græsplæne vil skyde op med jordbunker flere steder. Da muldvarpene lever af den føde som de finder i jorden, vil de, når det er vinter og jorden fryser til, have behov for at søge længere ned i gangene for at finde den nødvendige føde og dybere gange, betyder mere overskydende jord på din græsplæne. Hvis du vil ramme det bedste tidspunkt for at starte muldvarpebekæmpelsen, skal du sætte kampen igen i oktober og november. De nye kuld af muldvarpeunger vil i løbet af august/september begynde deres søgen efter sine egne gange at flytte ind, der vil være en del af muldvarpene som slet ikke overlever denne søgen og når de sidste har fundet sit bo, vil der være mere ro over muldvarpene og dermed vil du få det bedste resultat ud af kampen for at undgå muldvarpe i haven

Forebygning af nye muldvarpeskud.

Et godt trick til at tjekke om der er aktivitet i et muldvarpeskud, eller om gangen er ubeboet, er at skylle jorden tilbage ned i gangen og hvis skuddet er aktivt, vil muldvarpen som bor i gangen, presse jorden op igen og dermed kan du se om skuddet er aktivt. Det er dog en fordel at bekæmpe både aktive og passive skud, da der kan flytte nye muldvarpe ind i en allerede gravet gang og da de har evnen til at gemme sig for dig, lang tid, er det en fordel at bekæmpe samtlige muldvarpeskud i haven fra starten. Det kan være en stor fordel at have naboen med på råd, hvis du får besøg af de små gravere. Hvis du har muldvarpe i haven, er der stor sandsynlighed for at de også vil søge over på naboens grund. Derfor er det en stor hjælp for jer begge, hvis I koordinerer muldvarpebekæmpelsen, så muldvarpene ikke blot flytter frem og tilbage mellem jeres haver. Læs mere hos haveglad.

Bekæmpelse af muldvarpe i haven. 

Allerede ved synet af det første muldvarpeskud, skal du begynde at bekæmpe dem, så der ikke blot kommer flere og flere skud til. Des tidligere du sætte kampen igang, des større mulighed er der for at du rent faktisk får din græsplæne tilbage til at være grøn igen. Der er flere forskellige metoder at slippe af med de ubudne gæster på. Muldvarpesakse er en af de mere voldsomme metoder, da man ikke altid kan regne med at dyret dør med det samme, hvilket gør at de blot ligger i saksen og lider. En anden mulighed er en muldvarpeskræmmer. Den laver en lyd, som muldvarpene ikke bryder sig om og derfor holder de sig på afstand af muldvarpeskræmmeren. Hvis du har en havefræser til rådighed, vil du med fordel kunne fræse hele området igennem, hvor muldvarpene har sine gange, hvis ikke du slår dem ihjel med fræseren, vil du i det mindste få lave så meget uorden i muldvarpenes gange, at de højest sandsynligt vil søge andensteds hen, da de ikke bryder sig om at have rod i sine gange. Der ud over kan man få forskellige duftprodukter, som udsender en odør, som muldvarpene ikke kan lide og derfor vil forsvinde. Det fåes gerne som piller, eller kugler, som man hælder ned i muldvarpens gang, for at sende duften gennem gangene og på den måde få muldvarpene til at flytte. Dog skal det siges at selvom en dårlig duft får dem til at flytte, betyder det ikke nødvendigvis at de forsvinder ud af din have. Det vil blot få dem til at lukke den gang ned, som har den dårlige lugt og så grave en ny gang og sandsynligheden for at det vil blive i nærheden af den nuværende gang, er overvejende stor. Så spørgsmålet er om det er den mest effektive metode til at undgå muldvarpe i haven. 

Selvom du har tilladelse til at bekæmpe de små graverne i egen have, skal du huske på at bekæmpelse med giftige gasser, KUN er tilladt af professionelle, da det er meget vigtigt at det bliver udført under ordnede forhold, så det kun er muldvarpene der bekæmpes.