70 27 45 71

Man-tors: 8.30 - 15.00
Fredag: 8.30 - 14.30

Indkøbskurv0,00
Navigation

Urtehave - hvordan anlægger jeg en have med urter

Drømmer du om din egen urtehave? Så får du her en guide til hvordan du selv anlægger og vedligeholder en urtehave.

I denne artikel:
  1. Hvorfor have en urtehave?
  2. Grundlæggende urtehave-forståelse
  3. Tips og tricks for din urtehave

Urter er nogle af de nemmeste planter til at dyrke - og meget nemmere end deres rygte. De fleste krydderurter kræver meget lidt vedligeholdelse, men du skal være opmærksom på, at urter ikke altid er lige pæne. De er beregnet til brug - ikke dekoration. 

Hvorfor have en urtehave?

Hvordan du angriber dit urte-havearbejde, kommer an på hvad du vil gøre med de urter du har. Ønsker du fx. planter til garn-farvning, salver eller potpourri, eller vil du have krydderurter til madlavning? Der er urter til ethvert behov.  

At have en urtehave samler urterne ét sted og gør høsten mere bekvem, men det er på ingen måde den eneste måde - og nogle gange heller ikke den bedste måde at dyrke urter på. Du kan altid bare blande urterne i andre af havens bede eller improvisere efter din plads og dit behov. 

Mange urter - som basilikum, dild og koriander - er ofte bedre egnede til køkkenhaver, hvor de med sikkerhed bliver regelmæssigt vandet og er tættere på, når du alligevel skal samle sammen til middagsmaden. Nogle af de stærkt duftende urter som lavendel og salvie er desuden meget anvendelige til at plante omkring haven hvis du har problemer med rådyr eller harer.

Har du meget lidt plads, kan en urtehave bare bestå af en samling gryder med jord i. Det er hyggeligt at forestille sig en række små potteurter på køkkenet vindueskarmen, men i virkeligheden skal du have en god størrelse urtehave til virkelig være i stand til at høste nok urter til at lave mad med jævne mellemrum. Men til lejlighedsvis brug er det en ren luksus, at have deres skønne duft nærheden - så hvis du har plads indendørs i større potter - er det bare at komme i gang:-) 

Grundlæggende urtehave-forståelse

Da de planter, der typisk betragtes "urter" varieret meget, er der ingen overordnede og hurtige generelle regler for dyrkning af urter. 

Nogle urter, som mynte og skovmærke, foretrækker skygge og fugtige omgivelser. Middelhavsurter som lavendel og oregano, trives bedst i fuld sol med varme temperaturer og en let jord. Urter som basilikum, kørvel, koriander og dild, foretrækker også fuld sol, men de har brug for lidt mere vand end middelhavsurterne.

Tips og tricks for din urtehave

Så din urtedyrkning afhænger meget af, hvilke urter du foretrækker. Men med undtagelse af den håndfuld urter der foretrækker skygge, deler de alle tre dyrkningsforhold:

1) Urtehaven skal have masser af sol

Det er kombinationen af sol og lidt magert jord, der synes at forårsage olier - og deraf duft og smag af urter. Urter der dyrkes i en rig jord eller givet en overflod af mad vil vokse ranglet og har mindre duft og smag. Dog bør urter der dyrkes for deres blomster blive glade for masser af rig jord og vand.

2) Regelmæssig vand, men med god dræning

Kun få planter nyder at have deres rødder i vådt eller konstant fugtig jord. Våde rødder kan i sidste ende rådne, eller som minimum svække planten og invitere sygdom. Dette er endnu mere afgørende end normalt, når du planlægger at bruge planterne som spise. Du kan blandt andet benytte en specialblandet krydderurtemuld, der består af sphagnum og en lille mængde ler, der er med til at holde på fugt og næringsstoffer.

3) Regelmæssig beskæring og høst 

Det er vigtigt regelmæssigt at beskære og trimme dine urter, eller vokser de sig høje og ranglede og går hurtigere i frø. Selv mere træagtige, flerårige urter som rosmarin, lavendel og salvie, vil blive fyldigere og sundere, hvis de beskæres mindst en gang om året. 

En vellykket urtehave kræver:

- Plant dine urter hvor de vil få fuld sol (over 6 timer) om dagen.
- Anlæg en urtehave i veldrænet jord med en god mængde af organisk stof.
- Hold dine urtehave pæn og fyldig ved at trimme og bruge urterne regelmæssigt

Rigtig god fornøjelse med din urtehave
 

Relaterede artikler

Topdressing. Sådan topdresser du din græsplæne

Rosenhave - en flot have med roser

Højbed. Lav dit eget højbed